Erasmus+ očima zahraničního studenta

Jmenuji se Cătălin Lupașcu. Studoval jsem 4 roky IT na střední škole v Moldávii, odkud pocházím. Poté jsem odešel studovat na univerzitu v Suceavě v Rumunsku, obor Informatika v ekonomice. Co by se o mně dalo říct? Mám rád společnost, jsem přátelský a asi odvážný, protože se nebojím změn. Rád jezdím na kole, hraji tenis, basketbal, řídím a trávím čas s přáteli.

Vybral jsem si Českou republiku a zvláště Vyšší odbornou školu ve Valašské Meziříčí, protože jsem si chtěl svoji první mobilitu v rámci programu Erasmus+ skutečně užít. Nudí mě velká města a tady jsem mohl strávit opravdu příjemný čas, najít přátele, se kterými zkusíme něco nového, zlepšit si angličtinu a nasbírat cenné zkušenosti.

Jak už jsem řekl na začátku, nebojím se změn, a proto jsem tady. Ve skutečnosti se bojím pouze selhání, proto chci vyzkoušet nové věci, měnit zaběhnuté zvyklosti, protože život je příliš krátký, než abych ho strávil denní rutinou.

Když jsem přijel, nevěděl jsem o České republice skoro nic, pár architektonických zajímavostí. Teď toho vím daleko víc o kultuře, lidech, vzdělávacím systému. Nelituji toho, že jsem přijel a udělám všechno pro to, abych se jednou vrátil a znovu se setkal s lidmi, které jsem poznal, a tím nemyslím jen studenty a přátele, ale i učitele, kteří mi během té doby, co jsem byl tady, pomáhali.

Jsem rád, že jsem měl tu možnost a vybral si zrovna tuto školu, toto město. Doporučím ji každému na naší univerzitě. Nebylo to období plné stresu, právě naopak. Přestože jsem musel splnit nejrůznější úkoly ve škole, získat kredity a zápočty, strávil jsem i spoustu času se svými přáteli při nejrůznějších společných akcích a opravdu to stálo za to. Poprvé jsem u vás jel na koni, poprvé jsem navštívil hokejové utkání a mám i další zajímavé zážitky.

Řekl bych, že víc než studijní pobyt to pro mě byla společenská událost a celkově to byl v mém životě krok správným směrem. Bylo to skvělé!

Cătălin Lupașcu